Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kép

 

 

 

 

Holczbauer Bernadett (Albrecht Jánosné) vagyok. Sokan csak Berni néninek szólítanak. A Somogy megyei Törökkoppányban születtem 1934.05.31-én ahol az egész gyermekkoromat tölthettem. Miklósiba 12 éves koromban kerültem és azóta is itt lakom békességben, szeretetben. Életem során a sok munka mellett mindig próbáltam időt szakítani a kézimunkára, mely most is a legkedvesebb időtöltéseim egyike. Már lánykoromban elkezdtem fonni és kötni, majd a későbbiekben felkeltette érdeklődésemet a horgolás, netzelés, kivarrás, hímzés. Azóta is szabadidőmet ennek a remek kikapcsolódásnak szentelem. Mindig nagyon boldoggá tesz, ha munkámmal örömet szerezhetek a családomnak, rokonoknak, barátoknak és mindazoknak, akiket megajándékozhatok az általam készített apróságokkal.
 

 1. KÖTÉS

A kötés volt az első kézimunkám, amit megtanultam. Édesanyám adta át a tudását nekem, 15 éves koromban ő adott először kötőtűt a kezembe. Ebben az időben még csak kevés dolgot kötöttem, de sikeresen elsajátítottam a kötés fortélyait. Az ötvenes években saját birkáink voltak és azok gyapját fontuk és használtuk fel. Ezt a későbbiekben felváltotta az üzletekben valamint a vásárban kapható fonál, melyből igazán szép munkáimat készíthettem el.  Első munkáim között zoknik, tutyik, pulóverek szerepeltek. Nagy számban a 80-as években készítettem kötött holmikat, amik különféle mellények, kardigánok, pulóverek, cifra szárú zoknik voltak. Véleményem szerint 100-nál is többre tehető ezeknek a száma, melyeket férjemnek, magamnak, családtagjaimnak kötöttem különféle színekben és mintázatokkal. A különféle mintákat szakkönyvekből, saját ötletekből merítettem vagy más által készített minta lekötésével díszítettem munkáimat. Boldog voltam egy-egy darab elkészültekor, de boldog volt az is akit megleptem a kötésemmel. Sajnos napjainkban a divattal nehéz felvenni a versenyt és ilyen ruházatot már csak néhány idős emberen látni.

 

2.HÍMZÉS


A hímzéssel először 25 éves koromban, az 59-es években kezdtem el foglalkozni. Nagy divat volt ebben az időben, térségünkben a hímzett díszterítő, futó párna és az asztalterítő. A vásárban sétálgatva találkoztam előre kirajzolt mintás terítőkkel (futókkal) és ezekből vásároltam néhány darabot, mellé kivarró cérnát, majd nekiláttam a hímzésnek. A díszes terítőket a lakás csinosítására használtam fel, melyekből még ma is jó pár a szekrényeimen, asztalokon díszeleg. Jó érzés rápillantani ezekre a kézimunkákra és merengni a múltban.

 

3.HORGOLÁS


A horgolást a 60-as évek tájékán kezdtem. Akkoriban még csak tanulgattam, próbáltam ellesni a horgolás fortélyait, amire aztán hamar ráéreztem. Néhány terítőn, és kisebb függönyökön kívül ebben az időben mást nem készítettem, mivel nem rendelkeztem túl sok szabadidővel. Az igazi horgolási mániám nyugdíjas koromban kezdődött, 1989-ben merültem bele igazán ebbe a remek szórakozásba. Nagyon sok terítőt készítettem, és horgolás közben újabb és újabb ötletek merültek fel bennem, hogy mit is készítsek még el. Az egyes ünnepek közeledtével mindig az aktualitásokat kutattam, így karácsony tájékán készültek a hóemberek, angyalkák, mikulások, karácsonyi terítők; húsvét idején a nyuszik, csibék, hímzett tojások és díszes kosárkák megformálásával foglalatoskodtam.  A lakás megszépítése is folyamatosan lekötött nyugdíjas éveim során, így nagyon sok terítőt készítettem, valamint díszítő szekrénycsíkokkal és horgolt függöny kiegészítőkkel díszítettem az egyes helységeket.  A kézimunka szakkönyveket és a horgolási lapokat bújva újabb munkákat készítettem el mind képről, mind a bennük közölt minták alapján. Szeretem az új kihívásokat, így mostanság állatfigurák lehorgolásával foglalkozom, melyben nagy segítségemre van unokám, aki az internetről szerzi nekem a jobbnál jobb ötleteket.  Ezek nagy része az itt közzétett válogatásban meg is található, míg rengeteg kézimunka melyeket elajándékozhattam szeretteimnek már csak emlékeimben él. Végső soron el kell mondanom. hogy nagyon szeretek horgolni, bár a kezem már nem olyan, mint régen, sajnos egyre jobban úgy érzem, hogy karom már belefáradt a kézimunkába.